Hygienická a preventivní opatření
Hygienická a preventivní opatření ve škole
Ve škole je nutné respektovat obecně platná nařízení a závazné pokyny vydané pro školy. Vzhledem ke specifiku každého vzdělávacího zařízení, může ředitel školy vydat interní doporučení a pokyny k zajištění bezpečnosti osob.
Výraznou ochranou před nákazou je dodržování desatera.
- Společné prostory
Vstup cizích osob do budovy školy je výrazně omezen (vyzvednutí žáka ze závažných důvodů, jednání s učitelem, ohlášená konzultace), povinná rouška.
- Hlavní vstupy do školy, učebny, toalety jsou vybaveny antibakteriálními mýdly a dostatečným množstvím dezinfekčních prostředků
- Pro všechny osoby vstupující do školy platí důkladná dezinfekce rukou, povinná rouška
- Od 10. září jsou povinné roušky pro žáky a všechny zaměstnance školy
- Žák je vybaven alespoň dvěma rouškami a plastovým sáčkem na roušku
- Osoba/žák s příznaky infekčního onemocnění má vstup do školy zakázán. Pokud se podezření vyskytne v průběhu vyučování, je žák izolován – vyčleněná místnost. Rodiče jsou vyrozuměni a jsou povinni si žáka v co nejkratší době vyzvednout
- Pro žáky vstupující do školy platí důkladné mytí rukou s použitím antibakteriálního mýdla v dávkovačích a dezinfekcí v dávkovačích nebo dezinfekční spreje
- Žáci si myjí ruce co nejčastěji, osoušení rukou- osoušeče na toaletách nebo papírové ručníky na jedno použití
- Žáci se bezdůvodně nepohybují po škole, je omezen pohyb o přestávkách, žáci se zdržují v prostoru výuky
- Žáci se minimálně přesouvají ve třídách, pouze na hodinu hudební výchovy a dělený anglický jazyk, třídy jsou následně dezinfikovány
- Toalety používají žáci o přestávce, v době výuky probíhá jejich úklid, dezinfekce
- V pracovně informatiky jsou vždy po výměně tříd dezinfikovány klávesnice a myš, žáci používají dezinfekci, v pracovně informatiky je zakázáno jíst a pít
- Školní družina
Oddělení ŠD jsou vytvořena tak, aby se co nejméně stýkaly jednotlivé ročníky
V rámci činnosti ŠD jsou omezeny společné aktivity
Odchod žáků ze ŠD ve vymezeném čase
Žáci pobývají za příznivého počasí co nejvíce venku
- Stravování
Třídy jsou v průběhu dopoledního vyučování dezinfikovány.
Žáci nepijí a neochutnávají cizí jídlo.
- Po stravování jednotlivých skupin probíhá dezinfekce povrchů.
Hygienická pravidla a standard úklidu
- U vstupu do budovy školy, v každé učebně, jídelně, hygienickém zařízení, u tělocvičny, ve školní družině jsou k dispozici prostředky k dezinfekci rukou v nádobách s dávkovačem, antibakteriální mýdla
- Při vstupu do budovy školy si každý vydezinfikuje ruce
- V co nejkratším čase po příchodu do budovy si každý důkladně 20 až 30 sekund umyje ruce teplou vodou a mýdlem v dávkovači, popřípadě provede dezinfekci rukou a následně dodržuje hygienu rukou po celou dobu svého pobytu ve škole. Škola na nutnost takového postupu opakovaně žáky upozorňuje. V každé učebně, školní jídelně, hygienických zařízeních, školní družině je vyvěšen návodný postup mytí rukou
- Velmi důležitým preventivním faktorem je časté a intenzivní větrání učeben a ostatních využívaných prostor školy.
- Je zajištěno bezpečné osoušení rukou, na hygienických zařízeních bezdotykovými osoušeči rukou, v učebnách, školní jídelně, školní družině papírovými ručníky. Je zakázáno používat textilní ručníky.
- Úklid a dezinfekce hygienických zařízení probíhá vícekrát denně.
- Probíhá průběžné větrání šatních prostor, zejména před příchodem žáků do školy, po zahájení vyučování a po odchodu žáků ze školy po skončení vyučování.
- Vyprazdňování odpadkových košů je prováděno minimálně jednou denně.
- Denně se provádí důkladný úklid všech místností, ve kterých se žáci a zaměstnanci školy pohybují. Úklid povrchů a ploch se provádí na mokro, s použitím dezinfekčního přípravku, koberce se vysávají.
- Je kladen důraz na dezinfekci povrchů nebo předmětů, které používá větší počet lidí
( kliky dveří, spínače světla, klávesnice a počítačové myši, baterie u umyvadel, splachovadla, tlačítka u zásobníků mýdel či dezinfekce).
- Úklidový personál je informován o hygienických zásadách a o potřebě čištění a dezinfekce povrchů a předmětů.
- Veškeré přípravky na dezinfekci se používají podle pokynů výrobce uvedené na etiketě (vhodnost pro povrch, typ působení, způsob aplikace, koncentrace, kontaktní čas atd.)
- Školní jídelna musí respektovat zásady správné výrobní a hygienické praxe. Je důležité, aby se zajistilo mytí nádobí při dostatečně vysokých teplotách (mycí proces min. 60 °C) Při ručním mytí je nutné zajistit finální oplach vodou o teplotě min. 85°C.
NÁSTĚNKA |
---|
Ve středu 20.11.2024 od 15:30 do 18:00 Konzultační třídní schůzky Od 4.11.2024 se škola otevírá od 6:45 |
|